Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Haziran 29, 2022, 08:32:50 ÖS


FORUM ŞU AN İÇİN (ÖZEL BÖLÜMLER HARİÇ) TÜM ZİYARETÇİLERE AÇIKTIR.
EMEĞE SAYGI AÇISINDAN ALINTILARIN MUTLAKA KAYNAK GÖSTERİLMESİ RİCA OLUNUR.


Ana Sayfa Ana Sayfa Yardım Ara Giriş Yap Kayıt
+  Hay-NS Yazılım
|-+  Son Mesajlar
Sayfa: [1] 2 3 ... 10

 1 
 : Mart 09, 2014, 10:22:42 ÖS 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
JQUERY kullanılmıştır. İlgili jquery js sini eklemeyi unutmayınız.
checkbox ların class isimlerini vererek farklı farklı gruplarda kullanabilirsiniz.
Kod:
<ul style="list-style:none;">Kasa Tipi
<li><input type="checkbox" value="" class="ktp" onClick="radyogibi('.ktp')" />Panelvan</li>
<li><input type="checkbox" value="" class="ktp" onClick="radyogibi('.ktp')" />Kamyonet</li>
<li><input type="checkbox" value="" class="ktp" onClick="radyogibi('.ktp')" />Van</li>
<li><input type="checkbox" value="" class="ktp" onClick="radyogibi('.ktp')" />Minibüs</li>
<li><input type="checkbox" value="" class="ktp" onClick="radyogibi('.ktp')" />Stationvagon</li>
</ul>
Kod:
function radyogibi(role){
$(role).each(function()
{
    $(this).change(function()
    {
        $(role).prop('checked',false);
        $(this).prop('checked',true);
    });
});
}

 2 
 : Ocak 18, 2013, 07:59:38 ÖS 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
java skd ları kurdunuz, adroid-sdk ları kurdunuz eclipse yi de kurdunuz, sıra geldi çalıştırmaya ,
ancak bir sorun var eclipse açılmadı ; eğer başlıktaki hata ile karşılaşıyorsak bu java yolunu bulamadığından karşımıza çıkar.

Mesela bende windows içerisinde başka bir isimle arıyordu.
C:\Windows\SysWOW64\java.exe gibi.
 
eclipse ile aynı dizinde eclipse.ini dosyasını açıp kurduğunuz java uygulamasının yolunu gösteriniz.
Şu satırları :
-vm
C:\Program Files\Java\jre7\bin\javaw.exe
ekleyince sorun kalktı.

Çünkü benim uygulamam o klasörde.
Kod:
-startup
plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.1.0.v20100507.jar
 --launcher.library
 plugins/org.eclipse.equinox.launcher.win32.win32.x86_1.1.1.R36x_v20100810
-showsplash
 org.eclipse.platform
--launcher.XXMaxPermSize 256m
--launcher.defaultAction
openFile
-vm
C:\Program Files\Java\jre7\bin\javaw.exe
-vmargs
-Xms40m
-Xmx384m


 3 
 : Ocak 17, 2013, 06:52:34 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
Alıntı
import javax.swing.JOptionPane;


public class Main {


    public static void main(String[] args) {

        int KisiSayi=0;
        String BirArayaGetir="";
        String Kisiler[]=new String[5];

        while(KisiSayi<5){

            Kisiler[KisiSayi]=JOptionPane.showInputDialog(Integer.toString(KisiSayi+1)+". kişinin adını giriniz");
            KisiSayi++;
           
        }

        while(KisiSayi>0){
            KisiSayi--;
            BirArayaGetir+=" "+Kisiler[KisiSayi];
           
        }

        JOptionPane.showMessageDialog(null, BirArayaGetir);
    }

}
 
http://dijitalders.com/icerik/44/3006/while_dongusu.html
-------------------------

while (true){
    // your code goes here
}
Alıntı
class WhileDemo {
    public static void main(String[] args){
        int count = 1;
        while (count < 11) {
            System.out.println("Count is: "
                               + count);
            count++;
        }
    }
}

do {
     statement(s)
} while (expression);
Alıntı
class DoWhileDemo {
    public static void main(String[] args){
        int count = 1;
        do {
            System.out.println("Count is: "
                               + count);
            count++;
        } while (count < 11);
    }
}

 4 
 : Ocak 17, 2013, 06:48:22 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
Alıntı
import javax.swing.JOptionPane;


public class Main {


    public static void main(String[] args) {

        int Azalan=Integer.valueOf(JOptionPane.showInputDialog("Sayi giriniz"));

        for(int Artan=Azalan; Azalan>0; Azalan--){
            System.out.println(Azalan);
            System.out.println(++Artan);
        }
    }

}

Alıntı
import javax.swing.JOptionPane;

public class Main {


    public static void main(String[] args) {

        int Baslangic=Integer.valueOf(JOptionPane.showInputDialog("Sayi giriniz"));

        String Mesaj="";
        for( ; Baslangic>0; Baslangic--){

            //if(Baslangic%2!=0) {//Teksayilar
            if(Baslangic%2==0) { //Cift Sayilar
                Mesaj+=Baslangic+"n";
            }
        }

        JOptionPane.showMessageDialog(null, Mesaj);

    }

}
Kaynak : http://dijitalders.com/icerik/44/3103/for_dongusu.html

for (initialization; termination;
     increment) {
    statement(s)
}
Alıntı
class ForDemo {
    public static void main(String[] args){
         for(int i=1; i<11; i++){
              System.out.println("Count is: "
                                 + i);
         }
    }
}
The output of this program is:

Count is: 1
Count is: 2
Count is: 3
Count is: 4
Count is: 5
Count is: 6
Count is: 7
Count is: 8
Count is: 9
Count is: 10


Alıntı
class EnhancedForDemo {
    public static void main(String[] args){
         int[] numbers =
             {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10};
         for (int item : numbers) {
             System.out.println("Count is: "
                                + item);
         }
    }
}
In this example, the variable item holds the current value from the numbers array. The output from this program is the same as before:

Count is: 1
Count is: 2
Count is: 3
Count is: 4
Count is: 5
Count is: 6
Count is: 7
Count is: 8
Count is: 9
Count is: 10

http://docs.oracle.com/javase/tutorial/java/nutsandbolts/for.html

 5 
 : Ocak 17, 2013, 06:40:14 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
String sınıfı java.lang kütüphanelerinde bulunan ve metinlerle ilgili her türlü işlemin yapıldığı sınıftır.
String ile çok kullanılan bir kaç metodu da sizlerle paylaşmak istiyorum:

 
String()
Boş bir String oluşturur.
 
String(String s)
İçinde ‘s’ String’ini barındıran bir String oluşturur.
 
String(char a[])
İçinde ‘karakter’ dizisi barındıran bir String oluşturur.

Int
length()
String’in uzunluğunu integer olarak verir.

char
charAt(int index)
Belirtilen pozisyondaki karakteri bulur.

int
compareTo(String s)
Mevcut String’i  s stringi ile alfabetik olarak kıyaslar.

boolean
equals(Object obj)
String, nesneye eşit midir kıyaslaması yapar.

String
toLowerCase()
Bütün büyük harfleri küçük harfe dönüştürür.

String
toUpperCase()
Bütün küçük harfleri büyük harfe dönüştürür.

String
trim()
Stringin başı ve sonundaki bulunan bütün ‘boşluk’ karakterlerini siler.
 
2-) String karsılaştırması:
--------------------------------------:
Java’da String’leri karsilastirmak için equals() metodu kullanilir.
== bu da kullanılabilir.
Örnek:
kelime1.equals(kelime2);
if(kelime1==kelime2) gibi.


Diyelim ki iki String’i alfabetik olarak karsılaştıracağız; o zaman compareTo () metodunu kullanabiliriz;
Örnek: kelime1.compareTo(kelime1);

3-) Sayıları String’e çevirmek:
----------------------------------------------:
Bir sayıyı String’e çevirmenin en kolay yolu “bağlamak” (concatenation)tir.
Sayının önüne bos bir String koyarız; sayı String’e dönüşür kendiliğinden.
Örnek: String s1 = “ “ + 1071;
 
Java’da bir sayıyı String’e çevirmenin başka bir yolu ise yine bir metot iledir:
valueOf()
Örnek:
double pi = 3.1415926;
String cevir= String.valueOf(pi);
 
Bu şekilde bir double olan pi değişkenini String’e çevirip "cevir" değişkenine atadık.

ÖRNEK :
Kod:
public class stingim{
 
public static void main(String[] args) {
String Ad,soyad,keluzun,isim1;
Ad="Adnan";
soyad="Yıldız";
keluzun=Ad+" "+soyad;
String isim2 = new String ("Adnan Yaldız");// yeni isim türettik
System.out.println("Adı Soyadı : " +Ad+ " "+soyad);
System.out.println("Kelime uzunluğu :"+keluzun.length());
if(isim2==keluzun){
            System.out.println("Birinci isim = ikinci isim");   
}else{
System.out.println("İsimler biribirini tutmuyor");
}

}

}
Çıktısı:
Adı Soyadı : Adnan Yıldız
Kelime uzunluğu :12
İsimler biribirini tutmuyor

ALINTILAR :
-------------------------------:
Java’da bir stringin ilk karakterinin konumu 0 (sıfır)’dır.

.length()
.toLowerCase()
.toUpperCase()
.substring(başlangıç)
.substring(başlangıç, son)
.indexOf(dizgi)
.trim()
.charAt(konum) metodları kullanımı örneği
Alıntı
package stringıslemleri;
import java.util.*;

public class StringIslemleri {
   
    public static void main(String[] args) {
        String Isim, baslik, altBaslik;
        int nerede;
        Scanner klavye=new Scanner(System.in);
       
        System.out.print("Stringi gir : ");
        Isim=klavye.nextLine();
        System.out.println("Boşluklar dahil karakter sayısı : " + Isim.length());
       
        System.out.println(Isim.toLowerCase()); //bütün harfler küçük harf olur
        System.out.println(Isim.toUpperCase()); //bütün harfler büyük harf olur
       
        baslik="   MKU ISKENDERUN";
        System.out.println(baslik);
        System.out.println(baslik.trim()); //baştaki ve sondaki boşluklar kalkar
        altBaslik=baslik.substring(7); //7. konumdaki karakteri almaz, sonrasını alır
        System.out.println(altBaslik);
        altBaslik=baslik.substring(7,10); //7. konumdaki karakteri almaz, 8 9 ve 10. alır
        System.out.println(altBaslik);
        char yer=baslik.charAt(5);
        System.out.println("5. konumdaki karakter : " + yer);
        nerede=baslik.indexOf("I");
        System.out.println("I karakteri şu konumda : " + nerede);
               
    }
}

Çıktı:
Stringi gir : Mku Hatay —–>girilen değer ‘Mku Hatay’ olsun
Boşluklar dahil karakter sayısı : 9
mku hatay
MKU HATAY
MKU ISKENDERUN
MKU ISKENDERUN
ISKENDERUN
ISK
5. konumdaki karakter : U
I karakteri şu konumda : 7
Alıntı linki : http://blogsahin.com/2011/07/java-string-sinifinin-bazi-metodlari-ve-kullanimlari/

Faydalınanlar :
http://www.yazilimmutfagi.com/10252/windows/java/java-string-sinifi.aspx

 6 
 : Ocak 17, 2013, 06:00:22 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
 Swicth case yapısının varlığı bize bir çok if - else yazmaktan kurtararak yazdığımız kodların daha kolayu anlaşılır ve takip edilebilir olmasını sağlar.
Kod:
public class gunler{
 
public static void main(String[] args) {
int gunler=2;
       
        switch(gunler){
        case 1:
              System.out.println("Pazartesi");   
              break;
        case 2:
              System.out.println("Sali"); 
              break;
        case 3:
              System.out.println("çarsamba"); 
              break;
        case 4:
              System.out.println("Persembe"); 
              break;
        case 5:
              System.out.println("Cuma"); 
              break;
        case 6:
              System.out.println("Cumartesi"); 
              break;
        case 7:               
              System.out.println("Pazar"); 
              break;
        default:
            System.out.println("Geçersiz gün numarasi!");
        }

}

}
Çıktısı : Salı
Eğer break kullanılmasa tümünü ekrana yazardı.

İstenirse default satırı konulmayabilir, eğer illa bir değer yazılması isteniyorsa case lerde belirtilmedi ise default değer ekrana yazılır.
default:
            System.out.println("Geçersiz gün numarasi!");

Şimdi de alıntılara bakalım :
Alıntı
public class SwitchDemo {
    public static void main(String[] args) {

        int month = 8;
        String monthString;
        switch (month) {
            case 1:  monthString = "January";
                     break;
            case 2:  monthString = "February";
                     break;
            case 3:  monthString = "March";
                     break;
            case 4:  monthString = "April";
                     break;
            case 5:  monthString = "May";
                     break;
            case 6:  monthString = "June";
                     break;
            case 7:  monthString = "July";
                     break;
            case 8:  monthString = "August";
                     break;
            case 9:  monthString = "September";
                     break;
            case 10: monthString = "October";
                     break;
            case 11: monthString = "November";
                     break;
            case 12: monthString = "December";
                     break;
            default: monthString = "Invalid month";
                     break;
        }
        System.out.println(monthString);
    }
}
In this case, August is printed to standard output.


Alıntı
Bir de söyle degisik bir örnek yapalim. Eger Gün numarasi 1’den 5’e kadar herhangi bir sayi ise “Hafta içi”, 6 veya 7 ise “Hafta sonu”, hiç biri degilse “Geçersiz gün numarasi” çiktisini alalim:
int gunler=5;
           
            switch(gunler){
            case 1:   
            case 2:
            case 3:
            case 4:
            case 5:
                  System.out.println("Hafta içi");
                  break;
            case 6:
            case 7:               
                  System.out.println("Hafta sonu");
                  default:
                  System.out.println("Geçersiz gün numarasi!");
            }

Çıktısı : Hafta içi

Alıntı
public class SwitchDemoFallThrough {

    public static void main(String args[]) {
        java.util.ArrayList<String> futureMonths =
            new java.util.ArrayList<String>();

        int month = 8;

        switch (month) {
            case 1:  futureMonths.add("January");
            case 2:  futureMonths.add("February");
            case 3:  futureMonths.add("March");
            case 4:  futureMonths.add("April");
            case 5:  futureMonths.add("May");
            case 6:  futureMonths.add("June");
            case 7:  futureMonths.add("July");
            case 8:  futureMonths.add("August");
            case 9:  futureMonths.add("September");
            case 10: futureMonths.add("October");
            case 11: futureMonths.add("November");
            case 12: futureMonths.add("December");
                     break;
            default: break;
        }

        if (futureMonths.isEmpty()) {
            System.out.println("Invalid month number");
        } else {
            for (String monthName : futureMonths) {
               System.out.println(monthName);
            }
        }
    }
}
This is the output from the code:

August
September
October
November
December

Alıntı
class SwitchDemo2 {
    public static void main(String[] args) {

        int month = 2;
        int year = 2000;
        int numDays = 0;

        switch (month) {
            case 1: case 3: case 5:
            case 7: case 8: case 10:
            case 12:
                numDays = 31;
                break;
            case 4: case 6:
            case 9: case 11:
                numDays = 30;
                break;
            case 2:
                if (((year % 4 == 0) &&
                     !(year % 100 == 0))
                     || (year % 400 == 0))
                    numDays = 29;
                else
                    numDays = 28;
                break;
            default:
                System.out.println("Invalid month.");
                break;
        }
        System.out.println("Number of Days = "
                           + numDays);
    }
}
This is the output from the code:

Number of Days = 29

Alıntı
public class StringSwitchDemo {

    public static int getMonthNumber(String month) {

        int monthNumber = 0;

        if (month == null) {
            return monthNumber;
        }

        switch (month.toLowerCase()) {
            case "january":
                monthNumber = 1;
                break;
            case "february":
                monthNumber = 2;
                break;
            case "march":
                monthNumber = 3;
                break;
            case "april":
                monthNumber = 4;
                break;
            case "may":
                monthNumber = 5;
                break;
            case "june":
                monthNumber = 6;
                break;
            case "july":
                monthNumber = 7;
                break;
            case "august":
                monthNumber = 8;
                break;
            case "september":
                monthNumber = 9;
                break;
            case "october":
                monthNumber = 10;
                break;
            case "november":
                monthNumber = 11;
                break;
            case "december":
                monthNumber = 12;
                break;
            default:
                monthNumber = 0;
                break;
        }

        return monthNumber;
    }

    public static void main(String[] args) {

        String month = "August";

        int returnedMonthNumber =
            StringSwitchDemo.getMonthNumber(month);

        if (returnedMonthNumber == 0) {
            System.out.println("Invalid month");
        } else {
            System.out.println(returnedMonthNumber);
        }
    }
}
The output from this code is 8.

The String in the switch expression is compared with the expressions associated with each case label as if the String.equals method were being used. In order for the StringSwitchDemo example to accept any month regardless of case, month is converted to lowercase (with the toLowerCase method), and all the strings associated with the case labels are in lowercase.

Note: This example checks if the expression in the switch statement is null. Ensure that the expression in any switch statement is not null to prevent a NullPointerException from being thrown.


 7 
 : Ocak 17, 2013, 05:37:48 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
Java'da if-else kosul yapisi genel olarak su sekildedir:
 
if (boolean)
true ise
else
false ise
 
Görüldügü üzere denetim boolean ifade üzerine kurulu. Boolean bir ifade iki degerden birini alir: true ya da false. Deger true ise sunu yap, degilse bunu yap. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli sey boolean bir ifade kullanmak.
Örneklere geçmeden önce, hayati önem tasiyan karsilastirma ifadelerine kisaca deginmek istiyorum.
<, <=, >, >=, == (esitse), =! (esit degilse)

Kod:
public class ifelse {
 
public static void main(String[] args) {
int sayi;
sayi=25;
if(sayi>5)
  System.out.println("sayimiz 5'ten büyük");
  else if(sayi==5)
System.out.println("sayimiz 5");
  else
  System.out.println("sayimiz 5'ten küçük");
}

}
Çıktısı :
sayimiz 5'ten büyük

if ile else arasinda birden fazla satir olmadigi için süslü parantez {} kullanılmadı, ama kullanılsa da olur.
Kod:
class IfElseDemo {
    public static void main(String[] args) {

        int testscore = 76;
        char grade;

        if (testscore >= 90) {
            grade = 'A';
        } else if (testscore >= 80) {
            grade = 'B';
        } else if (testscore >= 70) {
            grade = 'C';
        } else if (testscore >= 60) {
            grade = 'D';
        } else {
            grade = 'F';
        }
        System.out.println("Grade = " + grade);
    }
}
The output from the program is:

    Grade = C

Şu operatörlerden de faydalanılır:
ve ve veya operatörleri.
Bunlar için ve && ve veya || operatörlerini kullanılır.
 
Örnek: && - || operatörleri
Kod:
int puan=55;
String ders="Java";
 
if(ders.equals("Java") || ders.equals("C#") && puan>=45)
{
System.out.println("Geçtin");
}
else
System.out.println("kaldin");
Çıktısı :
ders “Java” veya “C#” 'dan herhangi birisi ise ve puan 45 ve  büyük ise “Geçtin” mesajini verecektir.
Burada ise : Geçtin mesajını verecektir.
if(ders=="Java" || ders=="C#" && puan>=45)
şeklindede kullanılabilirdi.  == eşitse anlamına geliyordu , equals (eşitleme)

 8 
 : Ocak 17, 2013, 05:25:31 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
Bilgi :
değişken adları rakamla başlayamaz. 1sayi gibi
değişken adları arasında boşluk olamaz. sayi lar gibi
değişken büyük küçük harf duyarlılığı vardır. SAyi , sayi , Sayi ayrı ayrı değişkenlerdir.

değişken ve veri tipleri ile ilgili detaylı bilgi için şu linki inceleyebilirsiniz.
http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/ders/prg/java/ch05/dataTypes.htm

değişken_tipi değişken_adı veya değeri de eklenererek de yazılır.
int sayi ;
int sayi =5; gibi.
tip tanımlanırken aralarına virgül koyularak aynı tip değişken atanabilir.
int sayi1,sayi2,sayi3; gibi

Eclipse programını açınız, yeni Java project diyoruz.
Daha sonra bir class oluşturun.

Kod:
public class degiskendene {
 
public static void main(String[] args) {

int sayi=5;
System.out.print(sayi);
}

}

Çıktısı: 5

virgüllü sayılar için double tipini kullanıyoruz.

Kod:
public class degiskendene {
 
public static void main(String[] args) {
int sayi=5;
double rakam_5=3.2;

System.out.println(sayi);
System.out.print(rakam_5);

}

}
Çıktı :
5
3.2
şeklindedir.
println bir alt satıra geç gibi algılayın , aksi takdirde 53.2 gibi bir sonuç verirdi.

Başka bir örnek :
Burada da toplama işi yapalım.
Kod:
public class degiskendene {
 
public static void main(String[] args) {
int sayi;
double rakam_5,topla;
rakam_5=3.2;
sayi=5;
topla=sayi+rakam_5;
System.out.print("Sonuç : " + topla);
}

}
System.out.print("Sonuç : " + topla);
bu satırı yorumlayacak olursak , " çift tırnaklar arası " + degisken bağlanırken artı işareti ile ekrana yazılması sağlandı.
Çıktısı :
Sonuç : 8.2

 9 
 : Ocak 06, 2013, 03:31:41 ÖS 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
Merhaba arkadaşlar hiç kuşkusuzki webmaster ların uzun süredir sosyal medya daki aktiviteleri ile sitelerine ziyaretci çekmeleri kaçınılmaz , sosal medyada Facebook ve Twitter gibi günlük giriş çıkış trafikleri milyonları bulan sosyal ağları kullanmamak teknoloji den çok geri kalmamıza sebep olmaktadır.

Facebook üzerinden kurduğumuz hayran sayfalarımızdaki aktiviteleri otomatik ve anlık olarak twitter da yayınlamasını sağlayan bir uygulama anlatacağız.

Öncelikle Facebook ta var olan sayfamıza giriyoruz ve sağ üstte bulunan ''Sayfayı Düzenle'' linkine tıklıyoruz , ve açılan sayfanın solunda bir sutun açılıyor , burdan ''Kaynaklar'' linkine tıklıyoruz ve karşımıza seçenekler çıkıyor.




sonraki sayfa :


sonraki sayfa :



sonraki sayfa :



sonraki sayfa :



sonraki sayfa :


 10 
 : Aralık 17, 2010, 01:52:44 ÖÖ 
Başlatan turkoder - Son mesaj Gönderen: turkoder
Aslında link içerisinden istenilen parçayı da getirme diyebiliriz.
Link i veriyorsunuz içinden baş ve son aradakini getir.

İlk bulunan değerleri getirir.

uses e StrUtils;//Eklemeyi unutmayınız

Kod:
function alver(met,b,s:string):string;
var
m,seferi:AnsiString;
k,ne:integer;
begin
result:='';
k:=AnsiPos(b,met); //baş kaçıncı karakter
seferi:=AnsiMidStr(met,k+Length(b),Length(met)+k); //AnsiMidStr(metin,başlangıç,kaçadet)
 ne:= AnsiPos(s,seferi); //son kaçıncı karakter
 result:=Trim(Copy(seferi,1,ne-1));
end;

Kullanımı :
metin -> http://www.hay-ns.net/forum/index.php?action=post;board=3.0
bas -> action=
son -> ;board

Kod:
Edit1.Text:=alver(metin,bas,son);
Sonuç : post yazar

Sayfa: [1] 2 3 ... 10


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.064 Saniyede 15 Sorgu ile Oluşturuldu